22/1/04

Μετεωρολογική βόμβα

Σάρωσε ολόκληρη τη χώρα με φοβερούς ανέμους και ριπές πάνω απο 12 μποφόρ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο! Φοβερές καταστροφές σε λιμάνια πολλών νησιών.

H ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού, που προκάλεσε την κακοκαιρία, έπεσε στα 972 hPa, εξαιρετικά μικρή τιμή για τα δεδομένα της Ελλάδας. Η έντονη αυτή βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού, που ονομάζεται και «μετεωρολογική βόμβα», προκάλεσε τους πολύ θυελλώδεις ανέμους. Ακόλουθει ο χάρτης πιέσεων εκείνης της μέρας από το ΕΑΑ.


H σφοδρή αυτή κακοκαιρία τα είχε όλα. Ανοιχτά της Λήμνου οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 182 χλμ. την ώρα. Άνεμοι με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα «σάρωσαν» επίσης Άνδρο και Νάξο, ενώ στη Χίο έφθασαν τα 160χλμ. Υπήρξαν κύματα που το ύψος τους έφτανε τα 15 μέτρα.

Εδώ υπάρχουν φωτογραφίες απο το πρωινό εκείνης της μέρας στο Ηράκλειο όπου ιδιαίτερα απειλητικά σύννεφα έφεραν βροχή και το βράδυ χαλάζι μεσα στη πολη


(Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/)

ενώ κατέβασε τα χιόνια χαμηλά, όπως φάνηκε το επόμενο πρωί (βλεπε φωτογραφια με τον χιονισμένο Στρουμπουλά).



Τέλος παρατίθεται και το διάγραμμα της ατμοσφαιρικής πίεσης στο Ηράκλειο Κρήτης όπου φαίνεται η εντυπωσιακή πτώση της πίεσης η οποία σε ορισμένες περιόδους υπήρξε κυριολεκτικά κατακόρυφη! (Τα mb στον άξονα δεν είναι σωστά ρυθμισμένα, ωστόσο οι διαφορές πίεσης είναι σωστές).



Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/