24/5/14

Το κυνήγι των αόρατων Καμηλοπαρδαλιδών

Ανανέωση: 27.05.2014, ώρα 02:45

Νέα βροχή μετεώρων. Πολλά υποσχόμενη, αλλά όπως κάθε τι πολλά υποσχόμενο (άλλο π.χ. ο ISON), είχε και αυτό την ίδια τύχη. Ελάχιστα μετέωρα (τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική που το φαινόμενο αναμένετο πολύ εντονότερο, παρατηρήθηκε συχνότητα 5-10 μετεώρων/ώρα). Η συχνότητα των μετεώρων ανά ώρα, όπως καταγράφηκε στην Αμερική από τον IMO (International Meteor Organization)


Τα πιο πολλά ταχύτατα και ασθενή. Ζήτημα να παρατηρήθηκαν 20 σε ένα 6ωρο παρατήρησης και μάλιστα σε σχετικά σκοτεινό ουρανό (η παρατήρηση έγινε στην Αρτέμιδα, στην ανατολική ακτή της Αττικής). Μόλις ένα (ή δύο) ήταν ακριβώς όπως αναμενόταν (με χαμηλή ταχύτητα, πράσινο και με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, διαπερνώντας τη Μ.Αρκτο). Πιθανόν δύο συνελήφθησαν από τη φωτογραφική μου, καθώς 2-3 που παρατηρήθηκαν στο "πεδίο βολής" της μηχανής, ήταν αρκετά αμυδρά και ταχύτατα. Ωστόσο, πολλοί δορυφόροι κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρκετά iridium flares καταγράφηκαν, ενώ παρέλασε και ο ISS στον βόρειο ορίζοντα προς τα ΒΑ.

Επίσης, το τοπίο προσφερόταν για φωτογράφιση, ιδιαίτερα το ξημέρωμα με το φεγγάρι και την Αφροδίτη. Κάποιες από τις φωτογραφίες που μπόρεσαν να ψιλοδιασώσουν το χθεσινό κάζο, με τον Γαλαξία, τα iridium flares, την Ανδρομέδα, κ.λπ. ακολουθούν.

(Οι εικόνες ίσως καθυστερούν να ανοίξουν λίγο)

Ξεκινώ με δύο διαφορετικές φωτογραφίες (με λίγο διαφορετική επεξεργασία) αυτού που πιθανολογείται πως είναι μετέωρο (λόγω χρώματος, ασυμμετρίας και διαφορών σε σχέση με φωτογραφίες όπου απεικονίζονται iridium flares, όπως και το ότι δεν εμφανίζεται συνέχεια της γραμμής αυτής στο προηγούμενο ή το επόμενο frame)


Άλλη μία φωτογραφία με πιθανό μετέωρο (για τους ίδιους λόγους)


Από Αρτέμιδα προς Εύβοια

Μικρή & Μεγάλη Άρκτος

Ο Γαλαξίας μας και ένα μικρό flare πάνω δεξιά

Iridium flare

Ο Γαλαξίας (τμήμα του)

2 Iridium flares μαζί με την Ανδρομέδα

3 δορυφόροι μαζί!

Ξημέρωμα με τη Σελήνη και την Αφροδίτη

Τέλος, ένα χρονογράφημα της χθεσινής βραδιάς. Ό,τι βλέπετε να πέφτει είναι είτε δορυφόροι ή αεροπλάνα.

http://www.youtube.com/watch_popup?v=wLkKfvJQzyI&vq=hd1080

Δεν υπάρχουν σχόλια: