3/1/15

Εκτίμηση Χιονιά 5-7/1/2015

1η εκτίμηση: 3/1/15 -- Προσθήκες: 4/1/15



Λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά των τελευταίων τρεξιμάτων ECMWF, GFS, UKMO, τη τάση που αυτά παρουσίασαν καθώς πλησιάζουμε προς το επίμαχο διάστημα, συγκρίνοντας και με άλλες παλαιότερες χιονοκαιριες, μία πρώτη εκτίμηση ακολουθεί.

Πρώτα παραθέτω κάποια στοιχεία/χάρτες/διαγράμματα, ώστε να μείνουν και ως αρχείο εδώ, για μελλοντική χρήση.

1) Μετεώγραμμα GFS 12Ζ - 03012015


Με κόκκινο χρώμα σημειώνεται το πάχος των 528 dm στο στρώμα 1000-500 hPa. Ανάμεσα στις κόκκινες παράλληλες γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξη και τις θερμοκρασίες στο στρώμα των 500 hPa, ό,τι κατακρήμνισμα υπάρχει, θα είναι χιόνι. Πιθανότητα επέκτασης των χιονοπτώσεων ως και Πέμπτη ξημερώματα (κυρίως στα Β, ΒΑ και Α του νομού).

Μετεώγραμμα GFS 12Z - 04012015 (ΣΑΦΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ)


2) Τ σε 500 hPa και 850 hPa τη Δευτέρα το μεσημέρι


3) Τρίτη μεσημέρι, η χαμηλότερη Τ στα 500 hPa


4) Το "ρίσκο" της εκτίμησης Τετάρτη ξημερώματα - πρωί. Η υποστήριξη φεύγει, οι θερμοκρασίες χαμηλότερα μένουν. Πιθανή νέα υποτροπή. (ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ RUN ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ)


5) Τα ensembles του GFS


ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ RUN ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ


6) Μ.Ο. θερμοκρασιών στα 850 hPa από το GFS



==============================================
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
==============================================

Α) Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι χιονοπτώσεις στο κεντρικό λεκανοπέδιο αναμένεται να εκκινήσουν το πολύ το απόγευμα της Δευτέρας. Αναμένεται να συνεχιστούν ως τη Τρίτη το πρωί σε πρώτη φάση. Κατά διαστήματα θα είναι πολύ πυκνές. Το ρίσκο: Δεν αποκλείεται να το στρώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμη και σε περιοχές του κεντρικού λεκανοπεδίου. Το "σίγουρο": Κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις.

Β) Τη Τρίτη ανήμερα των Θεοφανείων και κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν αποκλείονται και "σπασίματα" στον καιρό, δηλαδή περίοδοι με παύση των χιονοπτώσεων, "σπασίματα" στις νεφώσεις και εκ νέου εξάρσεις. Πάντως εδώ να σημειωθεί πως τα τελευταία δεδομένα δίνουν μειωμένες πιθανότητες για σπασμένο καιρό, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μέρας, σε σχέση με άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Το διάστημα από το πρωί ως και το μεσημέρι, φαίνεται πως είναι το κυριότερο για πιο "σπασμένο" καιρό με παύσεις στη χιονόπτωση. Από το απόγευμα αναμένεται υποτροπή και εκ νέου έξαρση των χιονοπτώσεων. Προφανώς το ρίσκο στην εκτίμηση εδώ, είναι το αν και πόσο "σπασμένος" θα είναι ο καιρός κατά τη διάρκεια της μέρας της Τρίτης. (Προσωπικά θεωρώ, με βάση τα τώρα στοιχεία, πως η μέρα των Θεοφανείων μπορεί να εξελιχθεί όπως η 8/1/13 από την άποψη του πόσο κλειστός θα είναι ο καιρός κατά τη διάρκεια της μέρας).

Γ) Το κομμάτι που δεν είναι βέβαιο ακόμη, ωστόσο υπάρχει η τάση να υποστηριχθεί από τα μοντέλα είναι το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη ξημερώματα/πρωί. Εκεί, ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση των χιονοπτώσεων, αναμένονται χιονοστρώσεις της τάξης των 5 εκ. μέχρι χαμηλά στο εσωτερικό του λεκανοπεδίου, αλλά αυτό το τελευταίο αποτελεί προγνωστικό ρίσκο ακόμη. Πάντως στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές φορές τέτοιες παρατάσεις στα φαινόμενα. Αυτό το τελευταίο, τουλάχιστον ως προς την ένταση του, θα αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης στο nowcast πλέον. (ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΩΙ).

==============================================
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
==============================================

Δευτέρα 5/1... χιονοπτώσεις το αργότερο από το απόγευμα και σε κεντρικές περιοχές (και σε όλο το λεκανοπέδιο). Πιθανότητα χιονόστρωσης σε κεντρικά τμήματα το βράδυ, ανάλογα με την ένταση.

Τρίτη 6/1... χιονοπτώσεις το πρωί, παύσεις αλλά και εξάρσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, καλές πιθανότητες υποτροπής με ένταση των χιονοπτώσεων προς τη νύχτα.

Τετάρτη 7/1... πιθανότητες για χιονοπτώσεις ως τα ξημερώματα της Τετάρτης στα κεντρικά τμήματα. Αν είναι έντονες, το ενδεχόμενο χιονόστρωσης υφίσταται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: