19/5/15

Βραδιά αστροφωτογραφίας στον Χελμό

Μια εξαιρετική βραδιά αστροφωτογραφίας και μία υπέροχη εμπειρία, ζήσαμε όσοι καταφέραμε και ανεβήκαμε το Σάββατο 16/5 στον Χελμό, όπου έλληνες αστροφωτογράφοι είχαμε συγκέντρωση για να απολαύσουμε το τοπίο αλλά και για να γνωριστούμε μεταξύ μας.

Οι χιονούρες και η κατάσταση του δρόμου, δεν μας επέτρεψαν να φτάσουμε ως τον Αρίσταρχο στα 2340 m, οπότε εγκατασταθήκαμε στα περίπου 2050 m στο καταφύγιο.

Καιρός καθαρός, θερμοκρασία +8 βαθμοί με 20% υγρασία και χιόνι περιμετρικά που σε ορισμένα σημεία ξεπερνούσε το 1.5 m.

Με γυμνό μάτι φαινόταν πεντακάθαρα όχι μόνο ο Γαλαξίας αλλά και πολλές λεπτομέρειες του. Όταν έφτασε από πάνω μας, γύρω στις 4, το θέαμα έκοβε την ανάσα, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα πως "όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά για αστροφωτογραφία". Την πιο καθαρή εικόνα του Γαλαξία την είχα εδώ, ενώ τη 2η καλύτερη την είχα στο οροπέδιο του Ομαλού στα 1200 m.

Η παρέα ήταν εξαιρετική και είχα/-με την ευκαιρία να γνωρίσω/-ουμε και από κοντά πολλά φιλαράκια με τα οποία μοιραζόμαστε τα ίδια πάθη.

Το διάστημα αστροφωτογράφισης ήταν από τις 11 περίπου το βράδυ του Σαββάτου, ως τις 6 το ξημέρωμα της Κυριακής.

Ορισμένες επιλεγμένες φωτογραφίες ακολουθούν. Οι φωτογραφίες είναι ελεύθερες ακόμη και για εμπορική χρήση υπό την άδεια CC BY-ND 4.0 (διαβάστε περισσότερα εδώ για την άδεια χρήσης των φωτογραφιών μου)

EXIF DATA: Canon EOS 550D T2i, με φακό tokina 11-16@11 mm, f/2.8, 25'', ISO 6400.

*Οι φωτογραφίες μπορεί να καθυστερούν λίγο, λόγω της υψηλής ανάλυσης στην οποία παρέχονται. Η ποιότητα μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις ρυθμίσεις της οθόνης του εκάστοτε αναγνώστη.

===========================================================

Η θέα από το καταφύγιο προς ΒΒΔ με τα φώτα της Πάτρας στο βάθος


Το καταφύγιο


Το καταφύγιο από μακριά με τα χιόνια


Η ανατολή του Γαλαξία πάνω από τα χιονισμένα βουνά


Ο Γαλαξίας επιβλητικός


Ξημέρωμα...


8 εκλάμψεις (πιθανόν να ήταν και περισσότερες) στη σειρα από δορυφόρο ή διαστημικό σκουπίδι, το ξημέρωμα


Και φυσικά, το αγαπημένο stacking, 215 raw του πυρήνα του Γαλαξία. Το πιο λεπτομερές stacking που έχω καταφέρει ως σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: