22/5/16

Μαγιάτικη καταιγίδα με σκονομεταφορά

Σε έναν πολύ άσχημο χρόνο, καιρικά, επιτέλους ήρθε και μια καταιγίδα (από τις πολλές που ήδη έπρεπε να μας είχαν τιμήσει, από στατιστικής απόψεως). Φυσικά, ακολουθώντας το ανώμαλο πρότυπο της φετινής χρονιάς, πρώτα είχαμε έντονη σκονομεταφορά (όπως αυτή εδώ πριν περίπου 2 μήνες),


όμως ευτυχώς ήρθε η λυτρωτική καταιγίδα μετά (φωτογραφίες με ND filter).


Το βράδυ, νέος γύρος καταιγίδων από τα νότια του λεκανοπεδίου με κίνηση προς ΑΒΑ χτύπησε την ανατολική Αττική. Δείτε μία εντυπωσιακή φωτογραφία από τον Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών


και άλλη μία από το Λαύριο και τον Χρήστο Παράβαλο.


Ο σταθμός του Βώκου όπως και άλλοι σταθμοί στα ΝΔ του λεκανοπεδίου ξεπέρασαν τα 200 mm/h κάτι που είναι σχετικά σύνηθες για το λεκανοπέδιο όπως έχει περιγραφεί και εδώ.

9/5/16

1η αστροβραδιά για το 2016

Εξόρμηση στο Σούνιο το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής 7-8/5/2016 για τη παρέα: Χ. Ντουντουλάκη, Θ. Παπαθανασίου, Δ. Σαγιάκο, Γ. Τζεβελέκο. Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν καλός καθώς υπήρχαν νέφη στην ανώτερη τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα να έχουμε εμπόδια ιδιαίτερα όσοι επιχειρήσαμε αστροφωτογραφία βαθέος πεδίου. Ωστόσο έγινε μία πρώτη δοκιμή του Sigma 35 mm, f/1.4 όπως θα δείτε παρακάτω αν και ένα πλήρες άρθρο για αυτόν θα προτιμούσα να γράψω όταν γίνει μία πλήρης δοκιμή σε καθαρό ουρανό (ελπίζω σύντομα). Πέραν αυτού, αυτό το σαββατοκύριακο ήταν και η κορύφωση της βροχής μετεώρων των η-υδροχοΐδων. Ήμασταν τυχεροί να δούμε 2 το ένα εκ των οποίων πιθανότατα ήταν random. Το δεύτερο μάλιστα άφησε και εμφανές trail το οποίο εμφανίζεται ως μια γραμμή στη φωτογραφία και μπορεί να φανεί σε αυτήν αρκετά λεπτά μετά το πέρασμα του μετεώρου (βλ. φωτογραφίες παρακάτω).

================================================
Το απόγευμα
================================================

Κάποια πλάνα από το απόγευμα κοντά στη περιοχή.



================================================
Το βράδυ
================================================

Τα 2 μετέωρα...


και το trail που άφησε το 2ο πίσω του...


Τα νέφη που ήρθαν μετά και κάλυψαν τη περιοχή. Στη φωτογραφία φαίνεται ο Άρης, ο Αντάρης και ο Κρόνος σαν τρίγωνο μπροστά από τον κρυμμένο Γαλαξία (αριστερά). Επίσης είναι εμφανές και το πράσινο airglow.



Οι φωτογραφίες είναι copyrighted. Περισσότερα στο https://doudoulakis.blogspot.com/

Ηλιακή Άλως

Έντονη, σήμερα το μεσημέρι πάνω από την Αθήνα. Συνοδεύτηκε και από ένα κατώτερο περιφερειακό τόξο (όπως τον Μάιο του 2014). Αυτή τη φορά δεν πρόλαβα το κατώτερο τόξο αλλά τουλάχιστον πρόλαβα την Άλω.


Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/