1/10/13

Ποδαρικό με εντυπωσιακές καταιγίδες

Καλύτερο ποδαρικό ο Οκτώβρης δύσκολα θα μπορούσε να κάνει. Περίπου 2 ώρες μετά την είσοδο στο νέο μήνα, αλλεπάλληλες καταιγίδες σάρωσαν τον λεκανοπέδιο από ΝΔ προς ΒΑ. Αστραπές από κάθε σημείο του ορίζοντα. Αρχικά από ΝΔ ως και Α (δηλαδή σε ένα εύρος 200+ μοιρών) και προς το ξημέρωμα, καθώς οι καταιγίδες περνούσαν νοτιότερα, σε όλο το νότιο ορίζοντα.

Η συχνότητα των ηλεκτρικών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και θύμισε εκείνη της Υπερκαταιγίδας στις 22.02.2013. Επίσης, η διάρκεια της (ως το πρωί) θύμισε και τη καταιγίδα στις 27.05.2011, όπως επίσης και οι κεραυνοί της.

Τα χιλιοστά κυμάνθηκαν από 4-10 στα νότια, 7-14 στα κεντρικά (9 η Κυψέλη) και τα περισσότερα (14-31) έπεσαν στα δυτικότερα τμήματα του κεντρικού και βόρειου λεκανοπεδίου (Ίλιον, Λιόσια, Αχάρνες, Μενίδι, Ν.Ηράκλειο, κ.λπ.). Ο ακόλουθος χάρτης είναι παράγωγο του δικτυακού τόπου: metar.gr


Η δορυφορική κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Πηγή: Sat24.com.


Ο χάρτης ηλεκτρικών εκκενώσεων. Πηγή: blitzortung.org.

Ο χάρτης εκκενώσεων από την ΕΜΥ (Πηγή: Χρήστος Παπασούλης

Η δορυφορική με τη θερμοκρασία των νεφών στις κορυφές τους. Πηγή: EAA/meteo.gr


Το μετεώγραμμα για την Αθήνα, εκείνες τις ώρες. Πηγή: WetterZentrale.


Η κάμερα της νιφάδας συλλαμβάνει πάνω από 1 φορά αστραπές


Το πρωινό εντυπωσιακό σε όψη, βροχερό πέρασμα από τη κάμερα της νιφάδας


2 video-frames κεραυνών


Η φωτογραφία - ατραξιόν της βραδιάς...


Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/

Τέλος, ένα βίντεο (δυστυχώς όχι με καλή εστίαση, λόγω δικού μου λάθους/πειραματισμού) που δείχνει σε γρήγορη κίνηση την είσοδο του 1ου κύματος καταιγίδων. Είναι καλό για να παρατηρήσει κανείς τη συχνότητα των ηλεκτρικών (επιλέξτε το HD να είναι γαλάζιο για λίγο καλύτερη θέαση).

https://vimeo.com/75843314

Δεν υπάρχουν σχόλια: