26/11/13

Η 8η μέρα καταιγίδας του μήνα

Μία ακόμη μέρα καταιγίδας στο λεκανοπέδιο, η 8η για το μήνα αυτό. Έτσι ο Νοέμβριος του 2013 γίνεται ο μήνας με τις περισσότερες μέρες καταιγίδας στο διάστημα 2002-2013, πίσω μόνο από τον Σεπτέμβρη του 2002 (12 μέρες). Επίσης, η καταιγίδα συνοδεύτηκε για μία ακόμη φορά από χαλάζι που και πάλι κατά τόπους ήταν αρκετό, όπως στα νότια του νομού (βλέπε ακόλουθο βίντεο Κώστα Κωστόπουλου από Βούλα όπου σημειώθηκε χαλαζόστρωση -- πηγή)



Επίσης εμφανίστηκε και shelf cloud το οποίο φωτογράφισαν τα παιδιά προς τα νότια (Πειραιάς, Φάληρο, Αργυρούπολη, κ.λπ.). Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από τη κάμερα του ΕΑΑ στη Πεντέλη όπου εμφανίζεται το εντυπωσιακό shelf cloud μαζί με ένα funnel σημειωμένο στον κύκλο


Η ακόλουθη φωτογραφία είναι της Μαρίας Καββαδία και απεικονίζει την δομή του shelf cloud.


Ακολουθούν κάποιες δικές μου φωτογραφίες σε χρονολογική σειρά:


Αυτά τα σύννεφα προς βόρεια μου τράβηξαν τη προσοχή για την αντίθεση τους:




Κάτω αριστερά φαίνεται το shelf πίσω στο βάθος όπως εισέρχεται από τον Σαρωνικό:



Την ίδια στιγμή mammatus από πάνω μου:


Παρατηρήστε στα αριστερά ένα φράγμα νεφών:


Bροχοκουρτίνες:


Χρώματα:




Αυτές τις 3 τις άφησα για να δείτε πως μπορεί κάποιος να ξεγελαστεί και να νομίσει ότι αυτό είναι funnel. Αυτό είναι ξέφτια από νέφη και συνήθως συνοδεύουν περιοχές έντονης βροχόπτωσης. Επίσης, άλλος τρόπος να δούμε πως αυτό ΔΕΝ είναι funnel, αν είμαστε αυτόπτες μάρτυρες, είναι το γεγονός ότι δεν στροβιλίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: