23/2/92

Χιονο-Χειμώνας 1991-1992

Ενας ονειρικός Χειμώνας απο κάθε άποψη στην Αθηνα. Χιόνισε σχεδόν 20 μέρες, ενω το εστρωσε αρκετές απο αυτές.

Στις επόμενες φωτογραφίες, φαίνονται κάποιες απο τις ψυχρές χιονο-εισβολές στα 850 hPa, σύμφωνα με το αρχείο του Meteociel.


Παρακάτω, παραθέτω και βίντεο απο τις ειδήσεις της ΕΡΤ για εκείνη την ημέρα και το πως καταγράφηκε από την κρατική τηλεόραση. Επίσης, αφήνω λίγα δευτερόλεπτα και απο τη 2η είδηση (που αφορά πολιτικά) στην οποία φαίνεται η στούπα που έπεφτε στο κέντρο! Να προσθέσω ότι αλυσίδες χρειάστηκαν για πολλές ώρες απο το Σάββατο βράδυ ως τη Κυριακή το μεσημέρι και τα αυτοκίνητα σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης (σίγουρα στη Κυψελη όπου ήμουν παρών!).



Ήταν ενα χιονοξέσπασμα-θριλερ. Όλοι οι καιρόφιλοι τότε είχαμε ως μόνο μέσο ενημέρωσης για τον καιρό το 5ήμερο δελτίο αγροτών στην ΕΡΤ. Ήταν η βδομάδα που μας είχαν υποσχεθεί χιόνια απο την Τετάρτη. Ξημερώματα Πεμπτης προς πλήρη απογοήτευση είχαμε έναν ξάστερο ουρανό. Όμως μας τα φύλαγε για το τέλος! Σάββατο μεσημέρι και ξαφνικά ο ουρανός σκοτεινιάζει απο τα βόρεια. Σφοδρή χιονόπτωση σαρώνει όλο το Λεκανοπέδιο απο βορρά προς νότο. Σε λίγα λεπτά το είχε στρώσει 10 πόντους ακόμα και στο δρόμο. Σταμάτησε! Για λίγο όμως, διοτι μετά έκλεισε τελείως ο καιρός και χιόνιζε πυκνά και ασταμάτητα όλη τη νύχτα. Ήταν Σαββατόβραδο! Κυριακή και Δευτέρα όλα λευκά και ο παγετός έκανε πολύ δύσκολη τη κυκλοφορία και για τους πεζούς. Παρατηρήστε ότι για τον Χειμώνα 91-92, η μέση θερμοκρασία επιφανείας στην Ελλάδα ήταν έως και 2 βαθμούς χαμηλότερη από την κανονική.



____________________________________________________


ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Άλλοι για στατιστικούς λόγους, άλλοι για να θυμηθούν και άλλοι για να μαθαίνουν, ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για πληροφορίες σχετικά με το Φθινόπωρο που προηγήθηκε αυτού του υπέροχου και διαρκούς Χειμώνα! Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν την Κυψέλη, είναι από το προσωπικό αρχείο καταγραφών, αλλά μπορούν να δώσουν το στίγμα και για την Αθήνα.

Σεπτέμβριος 1991: Χαρακτηρίστηκε απο ηλιοφάνεια και μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 30. Βροχές ελάχιστες.

Οκτώβριος 1991: Ξεκινά εντυπωσιακά και με ρεκόρ όλων των εποχών. Την 1/10 και 2/10 καταγράφηκαν θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 40 βαθμούς! Στη συνέχεια και μέσα σε 2 μολις μέρες, η θερμοκρασία έπεσε σχεδον 20 ολόκληρους βαθμούς (!) με μέγιστη στις 4/10 μόλις τους 20! Ακολουθεί το αρχείο θερμοκρασιών από Ελευσίνα όπου από τους 38 τη 1/10, πέφτει μόλις στους 18 στις 4/10!


Κάποιες καταιγίδες στις 4-7/10 και το πρώτο σοβαρό κρύο στις 25/10 που κράτησε έως και αρχές Νοέμβρη με 10 συνεχείς μέρες βροχόπτωσης και ασθενών χιονοπτώσεων/χιονόνερου στα γύρω ορεινά.

Στις φωτογραφίες, η εντυπωσιακή διαφορά-ρεκόρ μέσα σε 3 μέρες:




Νοέμβριος 1991: Πιο ισορροπημένος και "ήσυχος" μήνας σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αρκετή ηλιοφάνεια και κάποιες ελάχιστες βροχές. Θερμοκρασίες όχι πάνω απο 20 οι μέγιστες. Σχετικά αδιάφορος δηλαδη...

Δεκέμβριος 1991: Απο αυτό το μήνα ξεκίνησαν τα ωραία. Ο Δεκέμβριος έδειξε αμέσως τις διαθέσεις του και ξεκίνησε με βροχή και κρύο. Προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας απο τη 1/12 εως τις 7/12 όπου χιόνισε στα γύρω ορεινά και στις 8/12 χιόνισε και μέσα στη πόλη! Απο εκεί και μετά ξεκίνησε το ταξίδι στο όνειρο...

Στη φωτογραφία, ποδαρικό στον Χειμώνα με την πρώτη χιονοκαιρία:

8 σχόλια:

Radamanthys είπε...

Το 1991-1992 θεωρείται ο τελευταίος ηφαιστειακός χειμώνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Πράγματι, η επιρροή του Pinatubo ήταν σημαντική σε εκείνο τον Χειμώνα (και όχι μόνο για τη χώρα μας) από ότι έχουν δείξει και οι έρευνες.

John92 είπε...

εγω γεννηθηκα 21-2-1992 ενδεχεται να επηρεασαν αυτα που λετε τα παιδια που γεννηθηκαν εκεινες τις μερες??ευχαριστω

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Καλησπέρα ΜΑΧ :-) Γεννήθηκες 1 μέρα πριν το μεγαλύτερο χιονιά εκείνου του Χειμώνα! Θα'χεις να το λες ως καιρόφιλος. Σημαδιακή ημερομηνία. Από εκεί και μετά, η ημερομηνία γέννησης αυτή καθαυτή δεν παίζει κανένα ρόλο στη μετέπειτα πορεία του ανθρώπου είτε ειδικά είτε γενικά :-) Ήταν απλά ένας βαρύς χειμώνας. Το τι συνέβη στην ανώτερη τροπόσφαιρα λόγω του Pinatubo (αν αναφέρεσαι σε αυτό), δεν έχει καμία επιρροή στα παιδιά που γεννήθηκαν τότε.

Unknown είπε...

Ήμουν στην τρίτη Γυμνασίου τότε. Θυμάμαι ακόμα και σήμερα μετά από 26 με 27 χρόνια, το δριμύ ψύχος εκείνης της περιόδου, αλλά και την χαρά μου από τα συνεχή χιόνια

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

GP189, 3η Γυμνασίου ήμουν και γω. Θα προσυπογράψω σε όλα! :-)

Jimmyrogue84 είπε...

Θα μπορούσε το συγκεκριμένο φθινόπωρο να συγκριθεί με το φετινό;Διότι μοιάζει αρκετά μπορεί να μην είχαμε 40άρια φέτος τον Οκτώβρη αλλά είμαστε ήδη 4-5 βαθμούς πάνω απ τα κλιματικά στις μέγιστες!Παρατηρήται και μια ανασύνταξη ψύχους στα μεγάλα πλάτη του ημισφαιρίου μας...

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Θα μπορούσε, αλλά φυσικά δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για τον χειμώνα. Έχουμε δει και άλλα φθινόπωρα σαν και αυτό στο παρελθόν (π.χ. Οκτώβρης 2012 που έμοιαζε ακόμη πιο πολύ με τον Οκτώβρη του 91), χωρίς να οδηγηθούμε σε κάτι ιδιαίτερο από άποψη χιονιού για τον χειμώνα (π.χ. ο χειμωνας 12-13 είχε μία πυκνη χιονόπτωση στις 8/1/13 και φυσικά την υπερκαταιγίδα στις 22/2/13). Το 1991-92 βεβαίως προηγήθηκε και η έκρηξη στο Pinatubo (1991). Επίσης, είχαμε και την «φωτοβολίδα», έστω και μέτρια, με χιόνι πέρυσι τον Γενάρη. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει να συνεχίσουμε σε θερμό τέμπο και να υπάρξει κάποια «φωτοβολίδα» χιονιού και φέτος, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές για αυτό σύμφωνα με την εξέλιξη που έχουμε ως τώρα.