21/10/94

Η Υπερ-Καταιγίδα του 1994

==========================================================

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 ώρες συνολικά (21.10.1994, 1800 - 22.10.1994, 0500)
ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ: πάνω από 150 mm τοπικά (171 mm στου Ζωγράφου - ΕΜΠ)
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ: Πέριξ του Κηφισού και ΒΑ του κέντρου και προς Ζωγράφου
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Συνολικά 12 νεκροί, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα στις περιοχές πέριξ του Κηφισού.

Τελευταία ανανέωση άρθρου: 21.09.2021.

==========================================================

Φονική αυτή η Υπερ-Καταιγίδα, άφησε πίσω της 12 νεκρούς (πηγή: Δ. Ζιακόπουλος) στο λεκανοπέδιο Αττικής και συγκεκριμένα πέριξ της περιοχής του ποταμού Κηφισού ο οποίος υπερχείλισε και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα.

Συγκεκριμένα, υπερχείλισε το ρέμα του Ποδονίφτη, που αποτελεί ονομασία του τμήματος του Κηφισού στο ύψος των Πατησίων. (Πηγή πρώτης φωτογραφίας: Εφημερίδα "Το Βήμα", πηγή των επόμενων τριών: Εφημερίδα "Ριζοσπάστης" - θα τα βρείτε και στις πηγές/έρευνες που αναφέρονται στο τέλος).


Το γεγονός αυτό προκλήθηκε από ένα κυκλωνικό σύστημα με ψυχρό μέτωπο που σχηματίστηκε στην Ιταλία και κινήθηκε ανατολικά. Στις 21/10/1994 και ώρα 18:00 UTC, το χαμηλό με πίεση στο κέντρο του ίση με 994 hPa ήταν εγκατεστημένο μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας, ενώ το ψυχρό μέτωπο προχωρούσε προς το Ιόνιο Πέλαγος και τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, ένα εκτεταμένο σύστημα με υψηλές πιέσεις των 1040 hPa ήταν εγκατεστημένο στην Κεντρική Ρωσία. Πηγή δυο πρώτων χαρτών: Meteociel.



Δορυφορικές παρατηρήσεις από την περιοχή της Αθήνας στις 12:00 UTC δείχνουν για όλη την τροπόσφαιρα ένα περιβάλλον σχεδόν κορεσμένο. Στη δορυφορική εικόνα στις 18:00 UTC φαίνεται η νέφωση πάνω από την Ελλάδα.

Η διαθέσιμη ενέργεια CAPE λίγο πριν την έναρξη της υπερκαταιγίδας, με σχεδόν 3500 J/kg νότια της Αττικής. Πηγή: Weather.us / Meteologix

Η ισχυρή βροχή ξεκίνησε στις 8 το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου και συνεχίστηκε με εξάρσεις ως και τις 4 τα ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου. Οι κεντρικές και βορειοανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου κατέγραψε 171 mm, τα Σπάτα γύρω 120 mm, η Ν.Φιλαδέλφεια 109 mm, το Θησείο 87 mm και το Ελληνικό περίπου 50 mm για το διάστημα 1800-0500.
 

Πιο συγκεκριμένα, στο σταθμό του ΕΜΠ στου Ζωγράφου, ο Χρήστος Παπασούλης έκανε αυτό το γράφημα για τον ωριαίο υετό στο σταθμό, αναλύοντας τα δεδομένα του. Από τα 170.7 mm συνολικά, τα 102.5 mm έπεσαν στις 21/10/1994 (εκ των οποίων τα 92.3 mm σε 2.5 ώρες μόλις) και τα 68.2 mm μετά τα μεσάνυχτα, οπότε πιστώθηκαν στην 22/10/1994.

Τι μετέδωσαν τα MME (ευχαριστώ τον Χρήστο Παπασούλη για τα πλάνα που βρήκε από το youtube) και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για τις πλημμύρες.






------------------------------------------------------------------------------

Πηγές χαρτών, δεδομένων και διαγραμμάτων όπως και ορισμένων εικόνων:

1) Lagouvardos K., V. Kotroni, S. Dobrivic, and G. Kallos, The storm of 21-22 October 1994 over Greece: Observations and model results, Fifth International Conference on Precipitation, Elunda, Greece, June 1995.

2) Mimikou, M. and Koutsogiannis, D., (1995). Extreme Floods in Greece: The case of 1994. Proc. Research Workshop on the Hydrometeorology, Impacts and Management of Extreme Floods, US-NSF and Italian Research Council, Nov. '95, Perugia, Italy.

7 σχόλια:

Maria Di είπε...

Πολύ ωραίο αφιέρωμα, όπως πάντα! Μου θύμισες και όσα είχα ξεχάσει! (Την έζησα στο πετσί μου!)

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Να'σαι καλά Μαρία. Και μένα με πέτυχε μέσα σε λεωφορείο. Αξέχαστη καταιγίδα και αυτή.

MrPanchaos είπε...

Πετρουπολη υπηρχε ενα ρεμα που αραζαμε...οταν ξεκινησε η βροχη, ειχε νυχτωσει σιγουρα, πηγαμε και κατσαμε σε μια πυλωτη γελωντας και καπνιζοντας.
Το ρεμα ειχε φουσκωσει απιστευτα μεσα σε μιση ωρα, δεν το ειχαμε ξαναδει ετσι...
Ενας παππους κατεβηκε απο την πολυκατοικια και μας ειπε "πηγαιντε σπιτια σας οσο ειναι καιρος, θα μας βρει μεγαλο κακο"
Κοιταχτηκαμε μεταξυ μας και φυγαμε τελικα για τα σπιτια μας.
Οταν πηγα σπιτι, διπλα ημουν να πω την αληθεια, ο πατερας μου ετοιμαζονταν να κατεβει στο Περιστερι, κοντα στη γεφυρα της Κολοκυνθους εμενε η γιαγια μου με τον θειο μου.
Το νερο ειχε φτασει ενα μετρο ηδη και ηταν περιπου 800 μετρα απο τον Κηφισο.
Δεν υπηρχε επικοινωνια με κανεναν μεχρι το ξημερωμα...κατεβηκαμε με τα ποδια με την μανα μου, μεχρι εκει...παντου λασπη και καταστροφη...η δουλεια της μανας μου (ενα εργοστασιο στον κολωνο σε υπογειο) ειχε πλημμυρισει μεχρι πανω...τελειως...μιλαμε για 2,5 μετρα νερο.
Καταστροφη και μονο...και θυμαμαι εκει που ειναι το Εξτρα το καναλι, πηγαμε μετα απο πολλες ωρες με την παρεα και βρηκαμε αρκετες σωρους απο σκυλια, στιβαγμενα και πνιγμενα και 3 αυτοκινητα.
Κριμα που δεν υπηρχαν τοτε οι ψηφιακες και ολα αυτα να υπηρχαν φωτογραφιες.

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Η νύχτα εκείνη ήταν καταστροφική! Και γω ζορίστηκα να βρω και τις φωτογραφίες που βρήκα. Σε ευχαριστώ για τη περιγραφή και τις εμπειρίες που έγραψες. Το νερό πήγε να πάρει το λεωφορείο στο οποίο ήμουν μέσα εκείνο το βράδυ, στη Λ. Αλεξάνδρας η οποία έχει κλίση και δεν γίνεται να πλημμυρίσει. Και όμως εκείνο το βράδυ ήταν ποταμός! Αυτό λέει πολλά.

The Bgt είπε...

Κυψελη, οδος Σπετσων.
Οταν αρχισε η καταιγιδα αποφασισα να παω στην Εβγα, 3 τετραγωνα πιο πανω.
Αντε να βραχω λιγο ειπα.
Δε μπορουσα να περασω την Λευκαδος... το νερο ηταν μεχρι το γονατο, τα ψιλοχρειαστηκα και γυρισα πισω.

Δουλευα στη Νεα Ιωνια. Μεγαλες καταστροφες εκει, ειδικα απο τον "Τροχονομο και κατω".
Πηγα στη δουλεια 2 μερες μετα κι ακομα θυμαμαι τα τουμπαρισμενα αμαξια το ενα πανω στο αλλο στις ακρες του δρομου.

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την εμπειρία σου από τότε, εδώ μαζί μας. Σπετσών, Εβγα... δεν μένω και πολύ μακριά!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.