15/6/16

Εκεί ψηλά στον Αρίσταρχο...

Το Σάββατο 11/6/2016, το βράδυ, επιχειρήσαμε να φωτογραφίσουμε τον Γαλαξία μας (και όχι μόνο!) από τη κορυφή του Χελμού, στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, στα 2340 m περίπου. Συναντήσαμε ομίχλη κατά διαστήματα πυκνή, η οποία, ωστόσο, μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες εντυπωσιακών εικόνων, κατά το ηλιοβασίλεμα και λίγο μετά. Τις παραθέτω χωρίς σχόλια...


Όπως παρατηρείτε, επίσης, το χιόνι που έχει απομείνει στη κορυφή του όρους είναι μηδενικό (εκτός από κάποιες μικροσκοπικές χιονούρες), τρανταχτό δείγμα της κλιματικής αλλαγής που βασανίζει και τη χώρα μας. Θυμίζω ότι το υψόμετρο είναι στα 2340 m και η φωτογράφιση έγινε 11/6.

Η κορυφή του Χελμού, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία της Ευρώπης (και της Ελλάδας) για αστρο-παρατήρηση. (Άλλα εξαιρετικά σημεία στα οποία έχει βρεθεί ο γραφών, είναι το οροπέδιο του Ομαλού και τμήματα της δυτικής και νότιας Κρήτης, όμως σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα... γενικότερα όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα από πολλές απόψεις, ενώ για σημεία κοντά ή δίπλα στη θάλασσα πρέπει να επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες για να είναι καλή η νύχτα για αστροφωτογραφία).

Ο άνεμος που φύσηξε μετά τις 11 το βράδυ, καθάρισε εντελώς τον ουρανό και το φεγγάρι που έδυσε κατά τη 0130 τη νύχτα, τον άφησε εντελώς σκοτεινό, δίνοντας μας την ευκαιρία για να τραβήξουμε, ίσως τις πιο καθαρές και λεπτομερείς εικόνες του Γαλαξία μας, μέχρι σήμερα. Η πράσινη απόχρωση στο κάτω μέρος του Γαλαξία, στη 1η φωτογραφία, είναι airglow. Κάποια πολύ αραιά cirrus δεν προκάλεσαν πρόβλημα στη φωτογράφιση.


Το airglow φαίνεται ως αμυδρή πράσινη απόχρωση και στη παρακάτω φωτογραφία που αποτελεί stack 20 φωτογραφιών που απεικονίζουν το κέντρο του Γαλαξία μας. Εxif data για αυτή τη φωτογραφία: Canon 70D, iOptron skytracker II, 3', iso 2000, f/2.5, Sigma Art 35 mm.


Ο γράφων κατά τη διάρκεια φωτογράφισης του πυρήνα του Γαλαξία μας με τη βοήθεια του αστροστάτη iOptron. Φωτογραφία από τον Χριστόφορο Αναγνωστόπουλο.


Μετά τις 0330 οι ριπές του ανέμου ήταν απαγορευτικές για οποιαδήποτε παρατήρηση, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος ζημιών για τον εξοπλισμό. Η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 6-7 βαθμοί Κελσίου, όμως η αισθητή θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη εξ'αιτίας του πολύ ισχυρού ανέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: